Kaikki yhden ja yksi kaikkien kimpussa

Missä ovat vanhat kunnon musketöörit, jotka puolustivat toveria ja pistivät itsensä likoon tosi paikan tullen?

Tämän päivän ”kovat jätkät” piiloutuvat koulun pihalla mustaharmaaseen hupparimassaan, heittävät lumipallon toisen selän takaa, nauravat muiden mukana, mutta eivät koskaan yksin, huutelevat törkeyksiä porukan keskeltä ja toisiaan apinoiden. Heidän sanavarastonsa on suppea, mielikuvitus köyhä ja he kommunikoivat vain omalla omituisella viittomakielellään, jossa nyrkit heiluvat ja jalat kampittavat.

He ovat niitä äitien ja isien kultapoikia (niiiiin söpöt simät ja valloittava nauru), jotka vakuutettiin jo pienestä uskomaan että juuri he ovat taivaan lahja yhteisölleen johon sattuvat kuulumaan. Heille kaikki on pelkkää vitsiä ja hauskanpitoa, ja jos joku nyt sattuu suuttumaan leikistä niin johan on tosikko ja ansaitseekin kaikkien halveksunnan.

Pahinta on se, kun iso joukko ihan muuten mukavaksi tunnettuja sällejä nauraa yhdelle, joka yrittää epätoivoisesti yltää toisten tasolle, olla heidän vertaisensa ja pysyä vauhdissa mukana. Hinnalla millä hyvänsä. Se hinta on maahan poljettu itsetunto, palasina nielaistu katkeruus, hallitsematon ja kohdistamaton raivo epämääräistä vastustajaa kohtaan. Sillä konkreettista vihan kohdetta ei löydy, se pahinkin huutelijahan on hyvä jätkä, mun kaverini. Se tekee sen leikillään, ei se tosissaan. Olisipa ollut isä neuvomassa, että älä niele kaikkea sontaa. Olisipa rakastettu niin, että tietäisi olevansa arvokas.

Mitä puristuu nuoreen, vielä itseään etsivään ihmiseen vuosien mittaan ja milloin se räjähtää?

2 kommenttia artikkeliin “Kaikki yhden ja yksi kaikkien kimpussa”
 1. Täytyy muistaa, että osa kiusaajista on entisiä kiusattuja. Alakouluun johtavat jäljet tässä mielessä. Miksi ongelma pääsi yläkouluun asti?

  Eikä kannata unohtaa joukosta tyttöjä, jotka ovat vahvasti vaikuttamassa joidenkin poikien käyttäytymiseen. Jos nuo tytöt eivät ihailisi ja kannustaisi, pojatkin miettisivät tekosiaan enemmän.

  Teini-ikäisten tytön ja pojan äiti
  Susanna

 2. Hanna Toivainen sanoo:

  Olet ihan oikeassa. Taustoja on kovin monenlaisia, enkä halua tuomita ketään.

  Niitä suurisuita, joilla on kaikki hyvin, haluaisin ravistella. Niitä, jotka laukovat suustaan ihan mitä sattuu tajuamatta, miten sanat voivat satuttaa. Niitä kiusaajia säälin, joilla on takana muuta pahaa oloa, perheiden ongelmia ym. Heitä täytyy auttaa.

  Totta myös se, että tytöt ovat avainasemassa. Jotkut heistä ovat kiusaajina sitä pahinta laatua – salakavalia, henkisiä kiduttajia, mutta toiset vain räpsyttävät silmiään kun ihailtu poika heittää herjaa heikomman kustannuksella. Kaikkea tätä löytyy yläkoulun arjesta ja paljon muuta.

  Ja niille, jotka nyt väittävät, ettei koulu tee mitään, minä sanon että KYLLÄ TEHDÄÄN JA JOKA PÄIVÄ. Ykisttäistapauksia en voi kommentoida, kuten hyvin tiedätte. Yleinen keskustelu on aina paikallaan.

Jätä kommentti

css.php