karu lapsuus

Huostaanotettujen lasten ja nuorten määrät Suomessa hätkähdyttävät. Vuonna 2007 yli 16 000! Pistää miettimään uudestaan omia kouluarjen ongelmia. Pieniähän ne ovat. Toki täkäläistenkin perheiden joukossa on varmasti niitä, joiden ongelmat hipovat huostaanotettjuen lasten kotien ongelmia. Ja jokainen lapsi on tärkeä.

Mutta mikä saa huostaaottojen määrän kasvamaan viidenkin prosentin vuosivauhtia? Ja kuinka paljon ongelmat kaiken kaikkiaan ovat lisääntyneet, sillä huostaanottohan on aina viimeinen keino? Avuohuollon piirissä on tällä hetkellä yli 60 000 lasta!! Meidän aikamme on julmaa lapsille. Pelottaa, mitä tämä lama tuo tullessaan.

Varpu Sallinen, vantaalaisen huostaanottokeskuksen johtaja sanoo Polemiikki-lehdessä, ettei voi olla erillistä paikkaa johon lapset viedään suojeltaviksi, vaan heitä pitäisi suojella jo kouluissa ylisuurilta ryhmiltä ja kodeissa liian väsyneiltä vanhemmilta. Asioita saataisiin parannettua puuttumalla jo peruspalveluihin. Sallinen on myös sitä mieltä, että äitien työpäivän lyhentäminen auttaisi lapsia. Se on selvää, mutta uskaltaako moni tuollaista sanoa ääneen nykyaikana? (Meillä kotona on ollut isä, eivätkä lapsemme ole ikinä viettäneet pitkiä yksinäisiä iltapäiviä.)

Avainsana ongelmien ratkomiseen on peruspalvelut. Laadukas ja asioihin herkästi puuttuva neuvolajärjestelmä, peruskoulu, kouluterveydenhuolto. Laitoshoito maksaa kunnalle mansikoita, joten ennaltaehkäseivään toimintaan on pakko panostaa. Kaikki nyökyttelevät tälle, mutta teot ovat toista. Mitenkähän meillä Hämeenlinnassa? Pitääpä ottaa luvuista selvää, vai osaako joku heittää heti vastauksen?

Kommentti artikkeliin “karu lapsuus”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Heippa Hanna!
  Tuohon kun osaisin vastata, minulla olisi jo konsultointifirma pystyssä.
  Yksi syy 90-luvun puolivälissä päätettyyn subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen oli, että nekin lapset, joiden vanhemmat löhösivät hervottomina kotona, pääsivät normaalista vuorokausirytmistä kiinni.
  Miten opettaa vanhemmuutta nuorille aikuisille, jotka eivät osaa lopettaa bailaamista. Yhteiskunta ei voi kasvattaa nuoria, jos tärkein kivijalka eli koti pettää.
  Tsemppiä työllesi t. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php