Ajattelu köyhtyy

Olemme opettajaporukalla miettineet, mikä mättää, kun monet nykynuoret eivät enää ymmärrä yksinkertaisia arkielämän ilmiöitä. Vaikkapa sitä, kumpi loistaa kirkkaammin, 40 watin vai 100 watin hehkulamppu.

Iät ajat on vertailtu nykynuoria ja aikaa ’minun nuoruudessani’ ja nyt huomaan itse tulleeni siihen ikään. Media ja viihde muokkaavat nyt nuoren maailmaa vielä enemmän kuin vasta parikymmentä vuotta sitten.  Nettiyhteisöjä en edes hyvin tunne, mutta uskon niiden syrjäyttäneen ns katukulttuurin, jossa nuoret kasvattavat nuoria ja jossa vallitsevat viidakon lait. Aikuisten kanssa vietettyä aikaa on yhä vähemmän jos ollenkaan. J

Jo varsin pieninä lapset imevät itseensä tietoa aikusen maailmasta, pienempänä kuin monet vanhemmat tajuavatkaan. Eikä se uteliaisuus häviä, se vain muuttaa muotoaan. Vanhempien on herkällä sydämellä tunnistettava nuoren kasvu, siihen liittyvät ilmiöt ja silti säilyttää aito kontakti ja vuorovaikutus, jossa nuori oppii oikeita asioita ja hahmottaa maailmaa muutenkin kuin netin kautta.

Jätä kommentti

css.php