Lasten seurassa

Alko yhteistyökumppaneineen on käynnistänyt kampanjan ”Lasten seurassa” ja minäkin kävin tutustumassa nettisivustoon. Joko sinä olet käynyt?

Alkoholi ja kännääminen on yksi suosituimpia puheenaiheita yläkoululaisten parissa. Aina ei tiedä mikä on pelkkää puhetta ja isottelua ja mikä totta, mutta useasti olen kuullut kommentteja niin omista bileistä kuin vanhempien juhlimisesta. Pojat – ja tytötkin – rehvastelevat ja naureskelevat, mutta kuinka paljon puheiden takana on myös huolta, pelkoa ja turvattomuutta? Isän kaljottelulle naureskellaan, mutta haetaankin antennit pystyssä vastausta siihen onko se normaalia, voinko minä luottaa siihen, että minun maailmani ei mene rikki?

Jo seitsemäsluokkalaiset puhuvat kännäämisestä kuin normaalina viikonlopun viettotapana. Kuinka yleistä se oikeasti on? Tiedättekö te, miten lapsenne viettävät viikonloppunsa? Erään tutkimuksen mukaan ihan liian iso osa 8.-9. luokkalaisista iittalalaisnuorista väitti, etteivät heidän vanhempansa tiedä. Eli heille ehkä kerrotaan jotakin ihan muuta.

Olkaa huolissanne, kyselkää ja soitelkaa perään, älkääkä antako periksi. Ja kertokaa, että välitätte, että lapsenne on teille tärkeä ja siksi olette huolissanne. Jo tämä tieto suojelee lasta ja voi olla ratkaisevan tärkeä valinnan hetkellä.

2 kommenttia artikkeliin “Lasten seurassa”
 1. avatar Pekka Lampela sanoo:

  Oleellisia kysymyksiä:
  Kuinka paljon olen valmis tinkimään omasta alkoholinkäytöstäni suojellakseni lapsiani?

  Kuinka paljon olen valmis näkemään vaivaa alkoholin hankkimiseksi, jotta myös muut lapset olisivat paremmassa turvassa?

  Jos en ole valmis tinkimään ja näkemään vaivaa, mahdanko olla turhan riippuvainen alkoholista?

 2. Kävin katsomasssa Alkon kampanjasivuston. Videot ovat liikuttavia. Toivottavasti sivustolle eksyy niitä, joiden perheessä asia on akuutti. Valitettavasti vaan ne, jotka eniten tietoa tarvitsisivat, sitä harvemmin ottavat vastaan.

  En osaa sanoa, miten paljon nuorten puheista on rehvastelua ja miten paljon on totta. Toivoisi, että isompi osa menisi rehvastelun piikkiin. Tosiasia on kuitenkin, että perjantaina ja lauantaina kaupungilla pörrää juovuksissa järkyttävä määrä lapsia, joiden paikka olisi kotona. Voi vain arvailla, mitä heidän vanhempansa tekevät ja missä he ovat.

  Osa vanhemmista on varmaan myös ihan tavallisia huolehtivaisia vanhempia, jotka uskovat nuoren selitykset kaverille menosta. Vanhempien pitäisi vaivautua soittelemaan kavereiden kotiin ja kontrolloimaan, vaikka nuori ei tietysti yhtään tykkääkään siitä. Siltikin nuori sisimmässään on tyytyväinen, kun joku välittää.

Jätä kommentti

css.php