Työtä vähentämään työtä väheksymättä

Valtuustossa äänetettiin maanantaina mm. siitä, pitäisikö mahdollisesti edessä olevia lomautuksia porrastaa työn välttämättömyyden mukaan. Ehdotus kaatui, valitettavasti.

Minusta on hassua, ettei työnantaja saisi määritellä, mitä töitä jätetään laman takia vähemmälle ja mitkä on lamasta huolimatta hoidettava samalla teholla. Ja mitkä lomatukset eivät edes säästä vaan aiheuttavat lisäkuluja. Kaikkia kaupungin työntekijöitä tulisi solidaarisuuden (lue: kateuden) takia kohdella samanveroisesti, eli lomauttaa yhtä pitkäksi aikaa oli työtehtävä mikä tahansa.

Kyse EI ole jonkun ammatin aliarvostamisesta eikä työtehtävien arvottamisesta, vaan siitä, mitä toimintoja voidaan tiukan taloustilanteen vuoksi jättää JOKSIKIN aikaa vähemmälle (esim kehittämistyö) tai mitä toimipisteitä voidaan jopa sulkea määräajaksi (esim. kirjastot) ilman että ihmishenget ovat vaarassa. On selvää, että vanhukset, sairaat ja lapset on hoidettava eikä näiden töiden hoidossa tänä päivänä löydy edes paljon jouston varaa. Näissä säästötalkoissa puhutaan niin isoista rahoista, ettei kateuden tule antaa ohjata toimintaa. Vai laskeeko joku nyt jo euroja, että näin ajatellen säästöjä ei kuitenkaan kerry riittävästi?

Tiedän että lukija nyt hymistelee, että niin niin, opettaja puolustelee omaa tonttiaan. Olen valmis osallistumaan lomautuksiin, mutta oppilaiden ja heidän työn arvostuksensa vaarantumisen vuoksi toivon ettei kyse olisi monista päivistä. Yhteensä koko ruljanssin läpivientiin menee kuitenkin pitempi aika. 

Ja miksei opettajia lomauteta kesällä, minulta kysytään. Heti kun meillä ensin ON ollut työtä kesällä, voidaan toki siitäkin vähentää. Siihen asti on kornia puhua lomauttamisesta lomalla – kuka muu innostuisi moisesta? Olen itse sitä mieltä, että opettajien PITÄISI olla töissä viikko koulun päättymisen jälkeen ja viikko ennen sen alkamista, jotta koulua voitaisiin todella kehittää. Tämän soisin olevan valtakunnallinen tapa, kuten se on monessa muussa maassa. Kollegat ampukoot mielipiteeni alas. Toivottavasti eivät minua.  

Lomautusten tie on joka tapauksessa pulmallinen. Tämä taloustilanne on sellainen, että ellei uusia rakenteellisia ratkaisuja löydetä ja toteuteta PIAN, kaupunki saa lomauttaa meitä palkollisiaan joka vuosi.

 

12 kommenttia artikkeliin “Työtä vähentämään työtä väheksymättä”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Täällä Lammilla oli itsenäisyyden aikaan tapa jotta kaikes hiljasuudes koulunkäyntiavustajat siis vakinaiset sai lomautuslapun jos halusivat ja oli näin lomansa jälkeen kortistossa päivärahalla lopunkesää.

  Näin olisi ainakin osa halunnut tänäkin kesänä vaan HML:n kaupungin imakoon ei kuulema sopinut lomautus kesällä joten ovat nyt koulutetut kouluavustajat vanhainkodilla avustamassa vaipanvaihtoa vastentahtoisesti.

  Syksyllä asia on taas toisin kun säästösyistä lomautetaan ja ilmeisesti myös koulun porukkaa. Järki hoi älä jätä sanoi vanhakansa mutta taitaa olla mennyttä jo!

  Mutta pyhää ja siunattua on OAJ viisaus lomautuksissa!

 2. Pimu sanoo:

  Eli Lammilla siis maksatettiin koulunkäyntiavustajien ylimääräiset lomat työttömyyden hoitamiseen tarkoitetusta kukkarosta? Ja tuostako lievästi sanoen törkeästä menettelystä sitten on lammilaiset vielä ylpeitä? No eipä ihme jos sieltä Lammin kunnan jäämistöistä löytyy kuulemma mitä ihmeellisimpiä rahoituskuvioita.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Parempana vaihtoehtona silti pidän kouluavustajan lomautusta kesällä koulun loman aikaan kuin koulunkäynnin aikaan, oliko tuo sitten väärin lomauttaa jos ei ole kunnon työtä tarjota kesän ajaksi.

 4. Hanna Toivainen sanoo:

  Hei,

  minusta on järkevää palkata kouluavustajia pysyvään työsuhteeseen ja järjestää töitä myös kesäksi jolloin ei tarvita niille paikoille muita sijaisia. Tietysti kun käytäntö muuttuu kesken kaiken se aihetutaa hämminkiä, kun ei ole sellaiseen työhön koulutettu ja valmistautunut. Hyvällä neuvottelulla luulisi tuollaisen hoituvan ja ihmisten olevan iloisia töistä eikä lomatuksesta.

  Muistakaa, että opettajille ei ennen maksettu kesältä palkkaa ja sitten vuoden palkka venytettiin kaikille kuukausille. Se on siis palkka jo tehdystä työstä.

 5. Seppo Rehunen sanoo:

  Lohdutuksen sana Hannalle.

  Vaikka kaikkien osapuolten kannalta järkevä lomautusten porrastusesitys kaatui maanantain valtuustossa, niin älä menetä toivoasi. Ennustan, että sama valtuusto ja samat ihmiset hyväksyvät saman esityksen syksyllä. Nyt eivät vaan tähdet olleet kohdallaan.

 6. Tiina Virtanen sanoo:

  Hei Hanna! Ensimmäistä kertaa blogiisi eksyneenä kiinnitin huomiota ehdotukseesi järjestää koulunkäyntiavustajille muuta työtä kesän ajaksi. Pohdiskelin, mitä työtä ajattelit, vakituiset koulunkäyntiavustajat kun on koulutettu juuri omaan ammattiinsa. Mihin muuhun työhön koulunkäyntiavustajan koulutus antaa pätevyyden?

 7. Erkki Strömberg sanoo:

  Peruskysymys onkin miksi OAJ-läinen opettaja nauttii lomautusvapaata kesää ja koulunkäytiavustaja joutuu kattelee muuta työtä tai lomautetaan.
  Paperimiehet oli viimeks lakossa jotta tehtaat siivotaan omin siivoojin, koskahan OAJ puoltaa avustajaa?
  Solidaaristako?

 8. Pimu sanoo:

  En haluaisi kuulostaa sovinistilta, mutta koskahan jollain naisvaltaisella alalla olisi oltu solidaarisia toista työntekijäryhmää kohtaan? Eiköhän siinä ole se suurin syy miksi naisvaltaisia aloja on ollut helppo pitää palkkakuopassa vuosikymmenet.

 9. Sari R sanoo:

  Terve,

  kun nyt valmistellaan ja selvitellään kokonaisuutta mahdollisten lomautusten osalta, ilman muuta Hannan esille ottama asia on yhtenä kohtana mukana. Kävin keskustelua Turun lomautussuunnitelmista ja heillä peruslinja on kaksi viikkoa kaikille mutta KH linjasi mitkä alat jää lomautusten ulkopuolelle, ketkä ovat koko ajan ja miten koko juttu aikataulutetaan. Siellä perusopetuksen opet ovat 4 päivää…
  Kun koko kuvio on vasta selvityksessä- eikä edelleenkään päätöksessä- en itse nähnyt järkeväksi lähteä valitsemaan jotain palikkaa ennen kuin on kokonaisuus hahmollaan. Silloin, elo- syyskuussa, varmasti tehdään valintoja, kuten Seppo sanoi. Tämä siis mikäli lomautuksiin päädytään…

 10. Elmeri sanoo:

  Sarille:

  Entisenä turkulaisena Elmerin on sanottava että älkää herran pieksut nyt Turusta mitään mallia ottako. Siellä kun hommien ei oikein ikinä ole ollut tapana mennä putkeen.

  Näin perjantainen pilke silmäkulmassa

  Elmeri

 11. Hanna Toivainen sanoo:

  Tiinalle:

  Koulunkäyntiavustajat tuskin koulutuksensa aikana kuvittelivat saavansa työtä koulusta kesällä. Ehkä luontevin yhdistelmä olisi työskentely päiväkodissa kesäaikaan, mutta tiedän myös niitä jotka nauttivat työstä vanhainkodilla. Tietenkin parasta olisi, jos nämä asiat keskusteltaisiin ja löydettäisiin molemmille osapuolille tyydyttävä järjestely jo työsuhdetta solmittaessa. Jokaisen oma osaaminen, kiinnostus ja omat vahvuudet tulisi ottaa huomioon työtä suunniteltaessa.

  Hassua on muuten se, että esimies edes pohtii, onko lauantaikoulupäivä myös avustajan työpäivä, kuten tässä taannoin kävi. Mihin se tuen tarve ja avun tarve lauantaina häviäisi, jos kerran koulu silloin pyörii – oli se sitten normaaliopetusta tai muuta toimintaa. Usein siinä poikkeavassa muussa toiminnassa avustajia tarvitaan erityisen kipeästi.

  Sanottakoon vielä, että arvostan koulunkäyntiavustajien, kouluohjaajien ja millä nimellä heitä missäkin nyt kutsutaankin erittäin korkealle. Ainakin Iittalan koulussa he ovat olleet ahkeria, osaavia, yhteistyökykyisiä ja joustavia tilanteessa kuin tilanteessa. Lämmin kiitos kaikille!

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Niin, se työaika eli kouluaika antaa opettajalle täyden palkan mutta kouluavusta joutuu jatkamaan päiväänsä jos jonkinmoisilla lisähommilla joista kai luontevimpia ovat koulujen iltapäiväkerhot jotka Uutistuvan Hämeenlinnan myötä ovat kohta historiaa.
  Toinen paikka täällä Lammilla on ollut täydentää työpäivä normaaliksi olla uimavalvojana uimahallilla iltaisin mutta sitähän ei enää ainakaan tänä vuonna avata.
  Taitaa jäädä aika laihaksi tuo kuoluavustajan tilipussi jos ei vanhusten vaipanvaihtoa jatka.
  Mitenkähän saman kaupungin eri ”firmoissa” on niin erilainen tuo työnkuva kun liikuntapuolella riittää jotta on menestyvä urheilija saa kuukausipalkkaa ihan DNA perimällä!

Jätä kommentti

css.php